Waarom komt mijn e-mail in de spambox van de ontvanger?

Spam ontvangen in je e-mail is erg vervelend. Je hebt er niet omgevraagd en in het slechtste geval bevat het een virus die je computer lam kan leggen of belangrijke gegevens kan stelen. Het kan echter ook voorkomen dat je zelf een e-mail naar iemand stuurt die in de spambox van de ontvanger terecht komt. Als dit vaker voorkomt is het een goed idee om te onderzoeken waarom je e-mail in iemands spambox terecht komt.


Controleer je e-mail adres op spam
Controleer je e-mailadres. Je staat er misschien niet bij stil maar je e-mailadres kan voor een spambox aanleiding zijn om jouw e-mails als spam te categoriseren. Een spambox of spamfilter controleert of een e-mail spamgevoelig is door te scannen op een aantal criteria. Een daarvan is het e-mail adres zelf. Heb je een e-mail adres met veel cijfers, tekens en symbolen dan kan een spamfilter jouw e-mailadres als spam zien. Je e-mails zullen dan automatisch in de spambox terecht komen van de ander. Een grappig e-mail adres met bijvoorbeeld een verwijzing naar een fictief karakter of een bekend bedrijf kan ook aanleiding zijn voor een spamfilter om je e-mail in de spambox te plaatsen. Zet in je e-mail daarom je eigen naam dat is een stuk veiliger voor de spamfilters.

Controleer je e-mails op spam
Check de inhoud van je e-mails. Net als bij je e-mailadres wordt door een spamfilter ook de inhoud van je e-mail gescand. Verstuur je een e-mail met daarin veel reclame of te veel symbolen en cijfers achter elkaar, dan kan je e-mail terecht komen in de spambox. Zorg ook voor een goede verhouding tussen tekst en beeld. Een e-mail met veel beeld zal al snel als reclame worden gezien. Maak je e-mails ook niet te zwaar door er te veel materiaal aan toe te voegen. Ook dan kan je e-mail als spam worden gezien. Let ook op of je niet te veel spam gevoelige woorden gebruikt. Woorden die duiden op reclame zoals ‘koop’ en ‘gratis’, zijn spam gevoelig. Dit betekent echter niet dat je deze woorden helemaal niet meer kunt gebruiken in een e-mail. Gebruik ze echter niet te veel of in combinatie met veel beeldmateriaal. Verstuur je dit ook nog in combinatie met een e-mail adres dat uit veel cijfers en symbolen bestaat? Dan is er een grote kans dat jouw e-mails al snel in iemands spambox terecht zullen komen.