Hoe voorkom ik spam op mijn e-mailadres?

Spam is ongewenste e-mail die je ontvangt terwijl je daar niet om gevraagd hebt. Denk hierbij aan reclame van dubieuze bedrijven die jou als klant willen. Of online dating websites die jou willen overtuigen dat je snel de ware kunt vinden. Spam bedrijven hebben software waarmee ze op het internet scannen naar zo veel mogelijk e-mail adressen die op websites vermeld staan.


Spam is vaak onschuldig zolang je er niets mee doet. In het slechtste geval wordt spam gebruikt als Phishing. Dit zijn e-mails waar om belangrijke gegevens wordt gevraagd zoals je pincode of telefoonnummer. Ook kan spam malware of een virus bevatten. Wanneer je dan een spam e-mail opent kan een virus ervoor zorgen dat je computer niet meer werkt en hackers toegang hebben tot al je gegevens. Vertrouw je een e-mail niet die je hebt ontvangen en ben je bang dat het spam is? Verwijder hem dan direct zonder hem te lezen.

Spam voorkomen
Spam zo veel mogelijk voorkomen kan op verschillende manieren. De handigste manier is om een e-mail account te gebruiken die een ingebouwde spamfilter heeft. In een van de volgende alinea’s gaan we daar uitgebreider op in. Er zijn ook andere manieren waarop je spam zo veel mogelijk kan voorkomen.

  1. Vul je e-mail adres niet overal in op websites. Hoe vaker je ergens je e-mail adres opgeeft hoe eenvoudiger het wordt voor spam bedrijven om jouw e-mail adres eruit te pikken om spam naar te sturen.
  2. Maak veel gebruik van bcc bij het versturen van e-mails en vraag ook of anderen jouw e-mail adres in een bcc zetten bij het versturen van een e-mail. Je e-mail adres is dan minder zichtbaar voor bedrijven die spam naar je willen versturen.

Negeer Spam op je e-mail adres
Wanneer je spam ontdekt in je e-mail account is het aan te raden om dit zo veel mogelijk te negeren. Open je een spam e-mail dan worden er vaak gegevens gestuurd naar de afzender. Dit resulteert vaak in nog meer spam die naar jouw e-mail adres wordt verstuurd. In het slechtste geval zit er in een spam e-mail geen reclame maar een virus. Open je een spam e-mail met een virus dan kan je e-mail account worden geblokkeerd of worden je gegevens openbaar voor de afzender van de spam. Of een spam e-mail een virus bevat is niet van te voren vast te stellen. Daarom wordt er geadviseerd om spam zo veel mogelijk te negeren en direct te verwijderen. Zo voorkom je eventuele extra spam die naar je e-mailadres wordt gestuurd.

Spamfilter bij je e-mail adres
Tegenwoordig hebben bijna alle e-mail diensten een ingebouwde spamfilter. Een spamfilter is een apart mapje in je e-mail account die alle e-mails die spamgevoelig zijn, uit je Postvak In houden. Je hoeft hier als e-mail gebruiker in principe niets voor te doen. Verwijder zo nu en dan de  spam e-mails in je spamfilter zonder de spam e-mails te openen. Let er wel op dat het kan voorkomen dat e-mails die geen spam bevatten toch in je spamfilter terecht komen. Heb je een e-mail niet ontvangen maar zou je hem wel moeten hebben? Controleer dan je spamfilter. Heb je geen standaard spamfilter op je e-mail account maar wil je wel dat je e-mail gecontroleerd wordt op spam? Dan kan je online meerdere gratis programma’s vinden die je e-mail controleren op spam. De programma’s halen als het waren al je e-mails door een schoonmaakprogramma. Voordat je een programma kiest om je spam te verwijderen is het aan te raden om eerst onderzoek te doen welke verwijderprogramma’s goed staan aangeschreven.