Wat is het verschil tussen IMAP en POP?

POP staat voor Post Office Protocol. POP is het beste te beschrijven als een digitaal postkantoor voor je e-mails. Wanneer je POP installeert op je computer kun je je post (e-mails) ophalen bij het postkantoor (server). Wanneer je je e-mails hebt opgehaald, staan ze alleen maar op jouw computer en zijn ze niet meer online te bekijken. Gebruik maken van POP is aan te raden als je maar van een e-mail account gebruik maakt.


Wat is IMAP?
IMAP staat voor Internet Message Acces Protocol. Het protocol staat voor de toegankelijkheid die je als e-mail gebruiker hebt tot je e-mail account vanaf verschillende plekken. Ongeacht of dit thuis is, op je werk of zelfs vanuit een ander land. IMAP is een uitgebreider protocol dan POP. E-mails kunnen worden gelezen, opgeslagen en beheerd waarbij je online kunt blijven werken. IMAP maakt als het ware een kopie van je e-mails als je ze wil bekijken. Je e-mails blijven dan zowel online staan als op je computer als je ze binnenhaalt. IMAP is daarom een zeer veilige optie om al je e-mails te beheren.

Gebruik je IMAP voor je e-mail dan heb je meer flexibiliteit in het beheer ervan. IMAP is vooral aan te raden voor mensen die hun e-mail nodig hebben voor hun werk en vanaf meerdere plekken toegang willen hebben.

Het verschil tussen IMAP en POP
De verschillen tussen IMAP en POP lijken in eerste instantie niet zo heel groot maar ze zijn wel degelijk aanwezig. We zetten ze daarom op een rijtje.

  • IMAP is een stuk uitgebreider en is vanaf meerdere plekken toegankelijk.
  • Gaat je computer of harde schijf stuk? Dan zijn als je e-mails nog veilig op de server bij IMAP
  • POP haalt erg snel je e-mails van de server naar je computer
  • POP kan niet vol raken waardoor je nooit e-mails hoeft te wissen om ruimte te maken
  • IMAP blijft nieuwe e-mails binnen halen als je er mee werkt. Zo zie je direct wanneer er een nieuwe e-mail is. POP doet dit niet waardoor je steeds opnieuw een verzoek tot het lezen van nieuwe e-mails moet indienen.

Let op dat je IMAP en POP niet tegelijkertijd op een computer installeert. Dit kan voor problemen zorgen waardoor je e-mail niet meer toegankelijk is. Haal je bijvoorbeeld een e-mail via POP van de server naar je computer, dan wordt de e-mail ook direct verwijderd bij IMAP. Kies daarom bewust welke van de twee protocollen het beste bij jou past.