Overstappen van POP3 naar IMAP

We lezen steeds meer berichten over providers die overstappen van POP 3 naar IMAP. Wat houdt deze verandering in en zijn er nog gevolgen voor u als klant? In dit artikel zullen we dieper ingaan op deze vragen.

Providermail

Bij het afsluiten van een internetabonnement krijgt u hier vaak een e-mailadres bij . dit is een service van uw provider. Deze service heet providermail. U kunt hiermee uw mail  via een browser of e-mailprogramma. Deze providermail bent u overigens niet verplicht te gebruiken. Een groot nadeel van providermail is dat u een nieuw e-mail adres moet aanmaken als u het abonnement stopzet. Er worden u ook gratis  e-mail diensten aangeboden zoals Outlook, Windows Live Mail en Mail van Apple.

U kunt  uw e-mailaccount instellen in een van deze programma’s. Hiervoor heeft u de POP3 of IMAP gegevens van uw internetprovider nodig. samen zorgen zij ervoor dat u met uw inloggegevens kunt e-mailen via een van de e-mail diensten. POP3 was het meest populair in gebruik, maar we zien nu dat IMAP het wint aan populariteit.

POP3 de voor- en nadelen

POP3 is een veel gebruikt e-mailprotocol bij providermail. De e-mails worden daarbij door uw mailprogramma opgehaald van een server van de provider.

Voordelen POP3

 • E-mail wordt snel opgehaald.
 • Opgehaalde mail kunt u zonder internet lezen
 • Geen volle mailbox

Nadelen POP3

 • de inhoud van uw mailbox niet overal hetzelfde. E-mails die op de computer zijn opgehaald, worden niet getoond op de tablet.
 • POP3 is onveiliger dan IMAP en moet daarom worden beveiligd met SSL beveiliging.
 • POP3 kan niet gebruikt worden op de Mail-app van Windows 8/8.1

De voor – en nadelen van IMAP

Als u op meerdere plekken mailt, op de computer, tablet of smartphone dan is IMAP echt een aanrader. De e-mails blijven op de server van de provider staan waardoor u altijd bij uw berichten kunt komen.

Voordelen IMAP

 • Alle e-mails zijn beschikbaar op meerdere locaties.
 • U hoeft geen back-up te maken van uw e-mail. De berichten blijven bewaard op de server van de provider.
 • Werkt met zowel de Mail-app van Windows 10 als de Mail-app van Windows 8/8.1.

Nadelen IMAP

 • Uw inbox kan vol raken. Met IMAP krijgt u minder ruimte dan bij Outlook of Gmail..
 • U kunt uw berichten allen bekijken met een internetverbinding

Opslagruimte e-mails

Dat alle e-mails altijd beschikbaar zijn op service is echt een groot voordeel van IMAP. Maar na verloop van tijd kan uw inbox wel vol raken.

Providers

Met het oog op de toekomst stappen veel providers over van POP3 naar IMAP. De hoofdreden is dat mensen gebruikmaken van verschillende apparaten zoals smartphones en tablets om hun e-mail te lezen.

Bent u verplicht om over te stappen?

Als u geen gebruik maakt van een ander mailprogramma behalve providermail, dan hoeft u verder niets te doen. Uw internetprovider heeft de aanpassingen al gedaan, maar die hebben verder geen invloed.

Gebruikt u naast uw computer nog andere apparaten waarop u gebruik maakt van providermail, dan is het voor u gunstiger om over te stappen op IMAP. Let op, dit kan alleen als uw huidige internetprovider al is overgestapt naar IMAP.

Hoe stapt u over?

Als u wilt overstappen naar IMAP, is het beter om eerst uw oude account te verwijderen. Hierdoor worden uw e-mails en contactpersonen ook verwijderd, dus maak een back up. Daarna maakt u een nieuw account, maar nu met de IMAP gegevens. Mocht u er zelf niet uitkomen, dan kunt u altijd uw provider om hulp vragen bij het instellen van de e-mailprogramma’s.