Wanneer schakelt mijn virusscanner in bij het ontvangen van een e-mail?

Als u graag bezig bent op de computer dan is het ook belangrijk dat u uw apparaten goed onderhoud. Voor de levensduur van uw computer is het aan te bevelen regelmatig de computer op te schonen. Ook is het laten uitvoeren van updates essentieel voor het onderhoud.

Het gevaar van cybercriminelen

Veel mensen zijn zich niet bewust van het gevaar van cybercriminelen. Zij proberen uw persoonlijke gegevens te achterhalen om op deze manier te frauderen met uw gegevens. Een virus op uw computer wordt vaak veroorzaakt door e-mails van onbekende afzenders. Maar soms ontvangt u juist van een van uw contactpersonen een vreemd Engelstalig mailtje. Dit type mail bevat vaak een virus dat ernstige schade kan toebrengen aan uw computer.

Het maakt niet uit of u veel of weinig gebruik maakt van uw computer, een virus dringt gemakkelijk door binnen een systeem dat niet goed is beveiligd. Daarom is het erg belangrijk dat u voorzorgsmaatregelen neemt. Dit kunt u doen door een antivirusprogramma te installeren. Hierdoor is uw computer goed beschermt en loopt u weinig risico op een virus.

Een Antivirusprogramma instellen

Er zijn verschillende aanbieders op de markt die meestal ook een proef versie aanbieden van 30 dagen. Hierdoor kunt u verschillende aanbieders uitproberen voordat u over gaat op een betaalde variant.

Een Antivirusscan voor e-mails beveiligt u tegen de bedreigingen die via e-mailbijlagen worden verzonden of ontvangen. U kunt de Antivirusscan zo instellen dat hij verdachte e-mails en bestanden onderschept.

Tijdens het scannen worden e-mails door de communicatiepoorten gecontroleerd. Nadat inkomende e-mailberichten zijn gescand, worden ze aan het e-mailprogramma doorgegeven. Als u een e-mailbericht met een grote bijlage download, ontvangt het e-mailprogramma gedurende een paar minuten mogelijk geen gegevens. Als gevolg daarvan kan een time-out optreden in uw e-mailprogramma.

Time-outbeveiliging plaatst een verborgen tekst boven aan de e-mailberichten. Deze tekst wordt doorgaans door het e-mailprogramma verwijderd.

U kiest uw eigen instellingen

In het venster Antivirusscan voor e-mails kunt u de volgende opties selecteren:

  • Inkomende e-mailberichten scannen: alle bijlagen worden automatisch gescand op bedreigingen.
  • Uitgaande e-mailberichten scannen: berichten die u verzend worden automatisch gecontroleerd op bedreigingen.

U kunt de beveiliging verhogen door te kiezen uit de volgende opties:

  • Uitgaande berichten scannen op mogelijke wormen: scannen wordt ingeschakeld en u wordt gewaarschuwd als er in uw uitgaande berichten een bedreiging wordt gedetecteerd.

Als er wel een bedreiging wordt gevonden geeft uw Antivirusscanner de volgende opties:

  • Het bericht wordt automatisch verwijdert, dit biedt uw computer de beste bescherming. U kunt Tegen time-outs beveiligen. As u deze optie inschakelt, geeft de e-mailclient geen berichten over time-outfouten weer wanner uw Antivirusprogramma aan het scannen is.
  • Voortgangsindicator weergeven: Hiermee wordt een voortgangsvenster weergegeven terwijl uw Antivirusprogramma uitgaande e-mailberichten scant.

Het installeren van een goed en gebruiksvriendelijk Antivirusprogramma is essentieel voor het behoud van uw computer. U bent beveiligd tegen virussen die kunnen binnenkomen via e-mail en als bijlagen. Als u met regelmatig uw computer scant, zorgt u er in ieder geval voor dat u goed beveiligd bent op het internet.